Adana içli köfte, evde rahatlıkla hazırlanabilecek ve acı köfteler arasında özel bir yere sahip olan bir lezzettir. Hem acı hem de içli köfte sevenler için ideal bir tercihtir. Ailenize ve misafirlerinize Adana mutfağından eşsiz bir yemek sunmak için mükemmel bir seçenektir. Hazırlık süreci biraz zahmetli olsa da, sonuç olarak oldukça lezzetli bir tarif elde edeceğinizden emin olabilirsiniz. Adana İçli Köfte Malzemeleriİç Malzemeleri
Dış Malzemeleri
Köfteleri Haşlamak İçin Malzemeler
Adana İçli Köfte Nasıl Yapılır?İlk olarak iç harcımızı hazırlıyoruz. Bunun için önce soğanlarla işe başlıyoruz. Daha lezzetli olması açısından mor soğan kullanmanız daha doğru olacaktır. Mor soğan, sulanmayacağı için hazırlamanızı kolaylaştıracaktır. Soğanları kabuklarından ayırıp çok küçük küpler halinde doğruyoruz. Soğanları robotla çekmek veya rendelemek, sulanmalarına yol açacağından doğramak daha doğru olacaktır. Soğanlarımız hazır olduktan sonra bir tencere içine kıymayı alıyoruz. Hafif ateşte biraz suyunu bırakıp çekmesini bekliyoruz ve bu sırada topaklanma olmaması için karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra tereyağını ekliyoruz. Sıvı yağ kullanmak, iç köftenin donmamasına neden olacağından ve çatlamalara sebep olabileceğinden katı yağ kullanmanız daha doğru olacaktır. Tereyağı eridikten sonra soğanları da tencereye ekliyoruz ve iyice kavuruyoruz. Soğanlar suyunu salıp çektikten sonra salça, baharatlar ve tuzu ekliyoruz. Sonra iç harcımızı iyice kavurarak altını kapatıyoruz. Daha sonra geniş bir tepsiye iç harcı alarak yaydırıp soğuması için beklemeye alıyoruz. İlk sıcaklığı geçince derin dondurucuya alıp tamamen donmasını bekliyoruz. İç harcımız hazır olduktan sonra dış malzememizi hazırlamaya başlıyoruz. Adana içli köftenin dışı için hamuru iyice yoğurmak ve macun kıvamına gelmesini sağlamak gerekiyor. Bunun için bulguru ve irmiği yoğurma kabına alıyoruz. İçerisine 2 su bardağı ılık su ekleyerek iyice yoğurmaya başlıyoruz. Daha sonra unu ekliyoruz ve 3 su bardağı su ile birlikte salça ve baharatları ekleyerek iyice yoğuruyoruz. Ara ara su ekleyerek güzel bir şekilde yoğuruyoruz. Hamurun kıvam alıp dağılmaması çok önemli, bu nedenle yanınızda ılık su bulundurmanız ve ara ara su eklemeniz önemli. Daha sonra hazırladığımız dış hamurdan 10 adet yumurta büyüklüğünde beze elde ediyoruz. Bu bezelerden birini elimizi ele alıp hafifçe içini açarak içerisine iç harcımızdan ekleyip ellerimizle yuvarlayarak şekil veriyoruz. Kapatılan kısmı altta kalacak şekilde bırakıyoruz. Kalan tüm hamurlara aynı işlemi uyguladıktan sonra bir tepsiye dizdiğimiz Adana içli köfte hamur bezelerini dolaba kaldırıp biraz dinlendiriyoruz. Bezeler dinlenirken haşlama işlemi için büyük bir tencereye su koyun ve içine biraz tuz ve 2 ya da 3 adet limon tuzu ekliyoruz. Kaynayınca köfteleri içerisine dikkatlice atıyoruz. Köfteler suyun dibine düşecektir, ancak köfteler suyun yüzeyinde duruyorsa pişmiş demektir. Köftelerin suyuna eklediğiniz tuz ve limon tuzu sayesinde köfteleriniz patlamadan pişecektir. Tüm köfteleriniz pişince servis tabağına alın. Afiyet Olsun. |
Adana içli köfteyi evde yaparken soğanları robottan geçirsem de olur mu, yoksa mutlaka küçük küpler halinde mi doğramalıyım? Ayrıca, tereyağı yerine sıvı yağ kullanırsam köftelerim dağılır mı?
Cevap yazİhtişam,
Soğanları Robotta Çekmek: Soğanları robottan geçirmek, zamandan tasarruf etmenizi sağlarsa da, içli köftenin geleneksel lezzetini yakalamak için soğanların küçük küpler halinde doğranması daha iyi olur. Robotta çekilen soğanlar su salabilir ve köftenin iç harcının yapısını değiştirebilir.
Tereyağı Yerine Sıvı Yağ: Tereyağın kattığı lezzet tartışılmaz, ancak sıvı yağ da kullanabilirsiniz. Sadece, sıvı yağ kullanırken miktarını iyi ayarlamalı ve köfteleri yoğururken dikkatli olmalısın ki dağılmasınlar. Sıvı yağ kullanırsanız, yağınızın kalitesine de dikkat etmelisiniz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin!