İzmir Köfte İzmir köfte, adını İzmir'den alan ve Türkiye'nin dört bir yanında beğeniyle tüketilen bir köfte çeşididir. Oldukça popüler olan bu yemek, özellikle özel günlerde sofraların baş tacı olarak tercih edilir. Doyurucu ve lezzetli bir yemek olan İzmir köfte, et yemekleri arasında hafifliğiyle öne çıkar. Yanında güzel bir pirinç pilavı, ayran ve salata ile mükemmel bir menü oluşturabilirsiniz. İzmir köfte, yarım kilo et ve birkaç sebze ile beş altı kişilik bir aileye rahatlıkla yetecek şekilde hazırlanabilir, bu da ekonomik bir lezzet olduğunu gösterir. İzmir Köfte Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
İzmir Köfte Nasıl Yapılır? İzmir köfte yapımı için ilk olarak soğanlar soyulur ve robota alınır. Ekmek içi ya da galeta unu da eklenerek robottan geçirilir. Derin bir kaba aktarılır ve üzerine bir yumurta kırılır. Bir tatlı kaşığı tuz, karabiber, pul biber eklenir. Kıyma ilave edilir. Yarım demet maydanoz yıkanır, ayıklanır ve ince ince doğranarak eklenir. Tüm malzemeler iyice yoğrulur ve köfteler parmak şekli verilerek hazırlanır. Hazırlanan köfteler bir tabağa dizilir ve üzeri kapatılarak dolaba konularak dinlendirilir. Bu sırada patatesler soyulur ve parmak şeklinde kesilir. Biberler parmak uzunluğunda doğranır. Domateslerin üç tanesinin kabuğu soyulur ve sosu için robottan geçirilir. Bir tanesi ise üzerine dizilmek için dilimlenir. Bir tavaya bolca sıvı yağ konularak ocağa alınır ve yağ ısınınca önce patatesler içerisine atılarak az kızartılır. Patatesler çıkarılıp köfteler eklenir ve köfteler de az kızartılarak yağdan alınır. Patates ve köfteler fırın kabına dizilir. Kızartma yapılan yağdan bir kepçe alınır ve ayrı bir tavaya konulur. İçerisine bir yemek kaşığı salça eklenir. Tava ocağa alınır ve salça kavrulur. Üzerine önceden robottan geçirilmiş domatesler, tuz ve kekik eklenir ve on dakika kadar pişirilir. Bu sos köftelerin üzerine dökülür. Dilimlenmiş biber ve domatesler yemeğin üzerine dizilir ve fırına verilir. 180 derece fırında kontrollü bir şekilde pişirilir. Ardından fırından alınarak sıcak servis edilir. Afiyet olsun. |