Köfte Çeşitleri Köfte, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir ve yaklaşık olarak 300 çeşit köfte tarifi bulunmaktadır. Kıymadan, bulgurdan, mercimekten ve çeşitli sebzelerden yapılan pek çok farklı köfte türü vardır. Sulu köfte, kuru köfte, çiğ köfte, içli köfte, mercimek köftesi, patates köftesi ve ekşili köfte en popüler köfte çeşitleri arasında yer alır. Köfte çeşitleri, ana yemek olarak hazırlanabileceği gibi garnitür olarak da sunulabilir. Yazımızın devamında köfte çeşitlerinin tariflerine ulaşabilir ve kendiniz için en uygun tarifi seçerek deneyebilirsiniz. İçli Köfte Gerekli Malzemeler Dış Harcı İçin:
İç Harcı İçin:
Kızartmak İçin:
Yapılışı: Kuru soğanın kabukları soyularak ince doğranır. Tavaya sıvı yağ eklenerek kızdırılır. Üzerine kıyma ilave edilip kavrulur. Kavrulan kıymaya doğranmış kuru soğan eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Ardından biber salçası ve az miktarda su eklenir. Baharatlar, tuz, ince kıyılmış maydanoz ve ceviz eklenir, karıştırılarak ocağın altı kapatılır. Dış harcı için çukur bir kabın içine köftelik bulgur alınarak üzerine bir su bardağı sıcak su ilave edilir. Kabın ağzı kapatılarak bulgurun ıslanması beklenir. Suyunu çeken bulgura irmik, baharatlar, salça, tuz ve azar azar su ilave edilerek güzelce yoğrulur. Üzerine un ilavesi yapılıp beş dakika kadar daha yoğrulur. Hamurun kıvamı ele yapışabilir, ancak ele alındığında dağılmamalıdır. Eller ıslatılarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve baş parmak yardımıyla el ara ara ıslatılarak içi incecik oyulur. Oyulan kısma hazırlanan iç harçtan koyularak, hamur avuç içinde limon şeklinde uzatılır. Tüm harç bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Bu ölçülerden yaklaşık olarak 20 adet içli köfte çıkar. Hazırlanan içli köfteler kızgın yağa atılarak kızartılır. Tüketilecek kadarı kızartılıp, geri kalanı saklama kabı içinde dondurucuda saklanabilir. Afiyet olsun. Sulu Köfte Gerekli Malzemeler
Yapılışı: Çukur bir kabın içine kıyma alınır. Kuru soğan ve sarımsağın kabukları soyularak kıymanın üzerine rendelenir. İnce bulgur, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatlar eklenip, yoğrulur. Yoğrulan köfte 15 dakika dinlendirilir ve avuç içinde misket büyüklüğünde yuvarlanarak tepsiye dizilir. Patatesin kabukları soyularak küp-küp doğranır. Havucun kabuğu kazınır ve patatese uygun doğranır. Uygun bir tencerenin içine sıvı yağ eklenip kızdırılır. Kızan yağa biber ve domates salçası ilave edilerek kavrulur. Küp şeklinde doğranmış patates ve havuçlar ilave edilip kavrulur. Bir miktar tuz eklenerek 5 bardak kadar sıcak su ilavesi yapılır. Su kaynadıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır ve patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Patatesler yumuşadıktan sonra üzerine yuvarlanmış köfteler eklenir. 10 dakika kadar daha kısık ateşte kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Sulu köfte servis için hazır. Afiyet olsun. Kuru Köfte Gerekli Malzemeler
Hazırlanışı: Çukur bir kabın içine kıyma alınır. Üzerine kuru soğan ve sarımsak rendenin ince kısmıyla rendelenir. Ekmek içi, yumurta, tuz, baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz eklenir. Köfte harcı homojen bir şekilde karıştırılır. Yarım saat dinlendirildikten sonra cevizden az büyük parçalar alınarak önce avuç içinde yuvarlanır ve daha sonra yassıltılır. Tüm harç bitene kadar aynı şekilde köfteler hazırlanır. Kızartma tavasına yeteri kadar sıvı yağ eklenir. Yağ kızdıktan sonra hazırlanan köfteler kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Yanında patates kızartmasıyla servis yapabilir. Afiyet olsun. |