Yoğurtlu Bulgur KöftesiYoğurtlu bulgur köftesi, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde oldukça yaygın olan bir yemek çeşididir. Malatya, Sivas, Elazığ ve Erzurum gibi illerin kültürel yemeklerinden biri olan bulgurlu köfte, oldukça lezzetli ve besleyici bir yemektir. Yoğurtlu Bulgur Köftesi Malzemeleri
Üzeri İçin
Yoğurtlu Bulgur Köftesi Nasıl Yapılır?İlk olarak bulgurlar yıkanarak sıcak su ile ıslatılır. Üzerini herhangi bir şey ile kapatıp kabarıncaya kadar beklenir. Kabardıktan sonra içerisine un, yumurta, tuz ve diğer baharatlar eklenerek yoğurulmaya başlanır. Tamamen yoğurulduktan sonra hamur küçük parçalar halinde koparılarak el ile yuvarlanır. Bu yuvarlanan bulgurlar çok az unlanmış tepsiye dizilir. Bu esnada bir tencereye su konur ve kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra yuvarlanan bulgurlar tencereye atılır ve yaklaşık 10 dakika kadar haşlanır. Sarımsaklar rendelenerek yoğurda ilave edilir ve çırpılır. Tereyağı eritilirken üzerine salça eklenir ve kavrulur. Tencerede haşlanan bulgurlar servis için bir tabağa alınır. Yoğurt ile sarımsak karışımı ve tereyağı ile salçanın kavrulmasıyla oluşan sos, servis tabağına alınan bulgurların üzerine dökülür. Salçalı sos yerine nane yakılarak da üzerine konulabilir. Yemeğiniz servise hazırdır. Ekstra BilgilerYoğurtlu bulgur köftesi, besleyici ve doyurucu bir yemektir. Bulgur, yüksek lif ve protein içeriği ile sağlıklı bir tahıl olup, sindirim sistemini düzenler ve uzun süre tok tutar. Yoğurt ise probiyotik özellikleri ile sindirim sağlığını destekler. Bu nedenle, yoğurtlu bulgur köftesi, dengeli bir öğün olarak tüketilebilir. Afiyet olsun. |
Yoğurtlu bulgur köftesini yaparken bulgurların tam olarak kabarma süresi ne kadar olmalı, yeterince kabarmadığında köftelerin yapısı etkilenir mi?
Cevap yazMerhaba Fazlullah,
Yoğurtlu bulgur köftesi yaparken bulgurların tam olarak kabarması için yaklaşık 15-20 dakika beklemeniz yeterli olacaktır. Bulgurların yeterince kabarması köftelerin yapısını ve lezzetini doğrudan etkiler. Eğer bulgurlar tam olarak kabarmazsa, köfteleriniz sert ve dağılgan olabilir. Bu nedenle, bulgurlarınızı yeterince süreyle bekletmeye özen göstermeniz önemlidir.
Afiyet olsun!