Çanak Köfte Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Çanak Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Çanak Köfte

Çanak köfte, geleneksel köfte yemekleri arasında dikkat çeken ve oldukça beğenilen bir tariftir. İlk denememde biraz zorlanmıştım, ancak zamanla yapımı oldukça basit hale geldi. İlk başta zorlanmış olmam gözünüzü korkutmasın; sadece köfteleri kül tablası gibi şekillendirmek biraz uğraştırıcı olabilir. Ancak yemeğin genel yapımı oldukça kolaydır. Çanak köfte ismini, köftelerin yuvarlak ve içinin hafif çukur olmasından alır. Özel günlerde yapabileceğiniz bu tarif, misafirlerinizi etkilemek için harika bir seçenektir. Şimdi tarifimizin nasıl yapıldığını adım adım inceleyelim.

Çanak Köfte Malzemeleri

  • 1 kg dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kabak
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 yumurta
  • 200 gr galeta unu
  • 3 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz (damak tadına göre)
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Çanak Köfte Nasıl Yapılır?

İlk etapta, çanak köftenin içerisine koyacağımız malzemelerin hazırlığını yapacağız. Havuçların kabuklarını soyun. Kabağın iç kısmını kullanmayacağız, bu nedenle uç kısımlarını alıp ortadan ikiye kesin ve içini çıkarın. Çekirdekli kısımlar pişerken dağılır. Kırmızı biberi ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın. Bu malzemeleri küp küp doğrayın; kuş gözü büyüklüğünden biraz daha iri olabilir. Malzemeler bir kenarda beklesin. Soğanı da ufak ufak doğrayın. Doğradığınız soğanı ve kırmızı biberleri tencereye alın ve kavurmaya başlayın. Biraz yumuşadıklarında havucu ekleyin ve 4 dakika kadar pişirin. Ardından kabağı ekleyin ve hepsini birlikte pişirin. 2 kaşık salça ilave edip karıştırın. Kalan salçayı domates sosu için kullanacağız. Salçanın kokusu çıkmaya başlayınca, sıcak su ilave edin. Tuz ve karabiberini de ekleyin. Bu şekilde malzemeler pişene kadar kısık ateşte kaynatın. Malzemeler suyunu biraz çekecektir.

Köftenin içi kaynarken, köfteyi hazırlayalım. Kıymanın içine soğanı rendeleyin. Maydanozu ince kıyıp ekleyin ve yumurtayı kırın. Galeta ununu, tuzu ve karabiberi de ekledikten sonra iyice yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra bir fırın tepsisi hazırlayın ve yüzeyine yağ sürün; köfteler yapışabilir. 150 gram kadar toplar alıp iyice yuvarlayın ve ortasını parmağınızla çukurlaştırıp yanlara doğru genişletin. Kül tablası şekli verin. Bu şekilde yaptığınız köfteleri tepsiye dizin ve 170 derecede 15 dakika kadar pişirin. Süre yeterli gelmezse artırıp pişirmeye devam edin. Bu arada iç harcımız da pişmiş olacaktır. Ocaktan alın ve yemeğin sosu için yeni bir küçük tencere hazırlayın. Tencereye 1 adet soğanı ve sarımsağı rendeleyin ve kavurun. Daha sonra ince doğranmış domatesleri ekleyin. Bir süre pişirdikten sonra salçayı ilave edin ve 1,5 çay bardağı sıcak su ekleyin. Hafiften tuz atıp kaynatın.

Bütün parçalar hazır olduğuna göre artık birleştirme işlemine geçelim. Fırından köfteleri çıkarın ve içlerine sebze harcını doldurun. Hafifçe maydanoz serpebilirsiniz. Bunun dışında bir şey ilave etmenize gerek yok. Sosu isterseniz tepsiye dökün, isterseniz tabaklara alırken dökün. Genelde kenarda bekletiyorum; böylece sos almak istemeyen olursa tercih yapma şansı olur. Yanına bulgur pilavı yapabilirsiniz. Çanak köfte yemeğimiz bu kadar. Belki bu aşamada biraz karışık görünmüş olabilir, ancak eliniz alıştıkça daha rahat yapmaya başlayacaksınız. Zaten 3 aşamadan oluşuyor: ortası için sebze, köftesi ve yemeğin sosu. Şimdiden afiyet olsun ve bol şanslar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çiğ Köfte Kaç Kalori?

Çiğ Köfte Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kolay İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kolay İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kadın Budu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kadın Budu Köfte Tarifi ve Malzemeleri