Ekşili Köfte Çorbası Ekşili Köfte Çorbası, yöresel çeşitlilik gösteren bir yemektir. Bu tarifteki ekşili köfte, genellikle Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde yapılmaktadır. Bulgurla hazırlanan bu yemek, özel günlerde ve davetlerde sunulan, çok lezzetli, doyurucu ve görsel olarak zengin bir tariftir. İç Anadolu bölgesinde düğün çorbası olarak bilinen bu yemek, özellikle Gaziantep, Adıyaman, Adana ve Mersin gibi illerimizde sıklıkla yapılan bir çorbadır. İnce bulgurdan nohut büyüklüğünde yapılan köftelerle hazırlanan bu çorba, emek isteyen bir tariftir. İçerdiği malzemeler nedeniyle çok vitaminli ve besleyici bir yemektir. Gaziantep yöresinde "ekşili ufak köfte" olarak bilinir ve ana malzemeleri ince bulgur, nohut ve ettir. Ekşili Köfte Çorbası Malzemeleri
Ekşili Köfte Çorbası Nasıl Yapılır? Ekşili köfte çorbasının yapımına başlarken öncelikle parça eti bir tencereye koyup 10-15 dakika haşlayın. Daha sonra yağı ekleyip ince doğranmış kuru soğanın bir tanesiyle kavurun. Biber ve domates salçasını ekleyin. Salça eklendikten sonra üzerine bir litre su ekleyerek kısık ateşte kaynamaya bırakın. Bu aşamada sumak ekşisi veya limon suyunu ilave edin. Daha önce haşlanmış bir bardak nohutu da kaynayan suyun içine ekleyin. Bir kabın içine yağsız dana kıyma, ince bulgur, ince doğranmış bir kuru soğan, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve irmiği ekleyip tüm malzemeleri yarım saat yoğurun. Yoğurma sırasında ara sıra elinizi suyla ıslatın. Macun kıvamına geldikten sonra iki yemek kaşığı unu ekleyip yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra harçtan nohut büyüklüğünde parçalar alarak misket gibi yuvarlayın. Yuvarlama işlemi bittikten sonra köfteleri kaynamakta olan suyun içine atarak 10-15 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kapatın ve bir kenarda yağda nane yakarak üzerine dökün. Daha sonra servis yapın. Bu çorbanın bir de yoğurtlu terbiyesi yapılabilir. Bunun için 2 su bardağı yoğurt, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı un ve 1 limon suyu kullanılır. Yoğurtlu terbiye yapılacaksa, suyu hazırlarken salça kullanılmamalıdır. Köfteler sade suda haşlanır, yoğurt, un ve limon suyu karıştırılarak köftelerin üzerine dökülür. Daha sonra üzerine yağ ve nane yakılarak servis edilir. Afiyet olsun. |