Harput Köftesi Harput köftesi, ülkemize özgü bir lezzettir. Adını Elazığ ilimizin Harput ilçesinden alan bu köfte, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılmaktadır. Bu köfte yemeği, Elazığ'da çok eski zamanlardan beri yapılan ve insanların severek tükettiği bir yemektir. Zamanla komşu illere de yayılmış olan bu köfte, ülkemizin birçok şehrinde yapılmıştır. Günümüzde birçok kişi tarafından yapılan bu köfte yemeği, zamanla biraz azalmıştır. Harput köftesinin yapılışı oldukça basittir. Ancak yapılış sırasında kullanılan malzemeler çeşitlidir ve bol miktarda gerekmektedir. Bu nedenle birçok kişi malzeme temini sorunu yaşamaktadır. Eğer sizler de bu köfteyi yapmak istiyorsanız, gerekli olan malzemeleri dikkatli bir şekilde okuyarak bu köfteyi aileniz için yapabilirsiniz. Ayrıca Harput köftesi, derin dondurucuda saklandığında da herhangi bir zarar görmediği için bu köfteyi dondurucuda hazır olarak bulundurabilirsiniz. Bu köfteyi doğru bir şekilde yaptığınızda çok beğeneceksiniz. Çünkü bu köfte, içerisindeki malzemeler nedeniyle birçok kişinin damak zevkine hitap etmektedir. Özellikle misafirleriniz için yapabileceğiniz mükemmel bir yemektir. Bu yemeği mutfağınızda yapmak için aşağıdaki malzemeleri hazırlayarak yapılış aşamasına geçebilirsiniz. Harput Köftesi Malzemeleri
Sosu için
Harput Köftesi Nasıl Yapılır? Harput köftesinin yapılışı aşamasında öncelikle sebzelerin yıkanması gerekmektedir. Sebzeler temiz bir şekilde yıkandıktan sonra, bu sebzeleri yemeklik doğramalısınız. İsterseniz robot yardımıyla isterseniz de bıçakla kıyabilirsiniz. Ancak bıçakla kıymanız önerilir, çünkü bu şekilde sebzelerin suyu akmayacaktır. Kıyılmış maydanozdan küçük bir tutam aldıktan sonra geri kalanını soğanlarla birlikte ayrı bir kaba alın. Ayırmış olduğunuz kıyılmış sebzelerin üzerine karabiber, reyhan, tuz ve kırmızı biber ekleyin. Bu malzemeleri ekledikten sonra bol bol karıştırarak malzemelerin birbirine karışmasını sağlayın. Malzemeler tam olarak karıştıktan sonra elinizde bulunan bulguru ekleyerek en az 10 dakika yoğurun. Yoğurma işlemi sonrasında hamurun üzerini nemli bir bezle örterek en az 10 dakika kadar dinlendirin. Harput köfte malzemeniz dinlendikten sonra bu hamurdan birer miktar alarak elinizle köfte şekli verin. Şekil verdiğiniz hamurları bir tepsi içerisine dikkatli bir şekilde dizin. Tüm hamuru bu şekilde dizdikten sonra köftelerin üzerine parmağınızla bastırarak ortasının çukur olmasını sağlayın. Bu şekilde uygun şekli vermiş olacaksınız. Son olarak sos için tereyağını eritin ve içerisine domates ile biber salçasını ekleyin. Bu şekilde iki dakika kadar kavurarak üç su bardağı suyu ilave edin. Su kaynadıktan sonra köfteleri dikkatli ve yavaş bir şekilde ekleyerek kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Artık Harput köftesi hazır. Afiyet olsun. |