Ekşili Köfte Ekşili köfte, Anadolu mutfağının sevilen ve sıkça yapılan yemeklerinden biridir. Bu lezzetli yemeği hazırlamak biraz el becerisi gerektirse de, tarifimizde vereceğimiz ipuçlarını ve yapılış sırasını dikkatle takip ederek kolayca yapabilirsiniz. Ekşili köfteyi akşam yemeklerinde ya da günün herhangi bir öğününde yaparak ailenize ve misafirlerinize sunabilirsiniz. Özellikle çocuklar, hastalar ve yaşlılar için vitamin deposu ve çok besleyici olan bu yemek, alıştığınızda her zaman yapmak isteyeceğiniz bir tarif olacaktır. Hasta ziyaretlerine giderken de ekşili köfte yaparak götürebilirsiniz; hem iyi gelecek hem de lezzetiyle hoş bir sürpriz olacaktır. Şimdi, bu lezzetli yemeğin yapım aşamalarına birlikte geçelim. Ekşili Köfte İçin Gerekli Malzemeler
Terbiyesi İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin Malzemeler
Ekşili Köfte Nasıl Yapılır? Tarifimizin yapılışına ilk önce köfteleri hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için geniş bir kase içerisine öncelikle kıymayı koyun. Daha sonra kabuğunu soyup rendelediğiniz soğanı kıymanın üzerine ekleyin. İçerisine pirinç ve yumurtayı ekleyin. Ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğradığınız maydanozu, yeterli miktarda karabiber ve tuzu ekleyerek yoğurun. Yoğun bir kıvam elde edinceye kadar ekşili köfte harcını yoğurmaya devam edin. Kıvama gelen ekşili köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak avucunuzun içerisinde yuvarlayarak küçük köfteler elde edin. Bu esnada tencere içerisine sıcak su koyup kaynatın. Hazırladığınız ceviz büyüklüğündeki yuvarlak köfteleri sıcak suya atın. 1-2 dakika kaynadıktan sonra köfteleri çıkarın. Başka bir tencere içerisine su koyun ve kaynatın. Bu kaynayan suyun içerisine kabuklarını soyduğunuz ve yıkadığınız patates ve havuçları küp küp doğradıktan sonra ekleyin. Yumuşayıncaya kadar haşlayın. Diğer suyun içerisine koyup çıkarttığınız ekşili köfteleri, patates ve havuç olan tencerenin içerisine ekleyin. Bu karışım kaynarken diğer yandan ekşili köfte terbiyesini hazırlayalım. Çukur bir kase içerisine yoğurt, un ve limon suyunu koyup iyice çırpın. Hazırladığınız terbiyenin içerisine kaynayan ekşili köfte suyundan bir kepçe koyup karıştırın. Kepçeyle bir yandan yemeği karıştırırken bir yandan hazırladığınız terbiyeyi hızlıca yemeğe ilave edin. Kesilmemesine dikkat edin. Terbiyeyi ekledikten sonra birkaç dakika pişirmeye bırakın ve ocaktan alın. Küçük bir tava içerisinde bir yemek kaşığı tereyağını eritin. İçerisine yeterli miktarda kuru nane ve kırmızı pul biberi ekleyip çok az kızartın. Hazır olan tereyağlı sosu yemeğin üzerine dökün. Ekşili köfteyi çukur tabaklar veya kaselerde sıcak servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. |
İlayda
25 Temmuz 2024 PerşembeEkşili köfteyi yaparken köfteleri kaynar suya attıktan sonra neden çıkarıyoruz? Bu adımı atlamadan direk tencereye eklesek ne olur?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 Perşembeİlayda hanım, ekşili köfteyi yaparken köfteleri kaynar suya attıktan sonra çıkarmak, köftelerin şeklini koruması ve dağılmaması için gereklidir. Bu adım, köftelerin dış yüzeyinin hızlıca pişmesini sağlayarak içinin dağılmasını engeller. Eğer bu adımı atlarsanız ve köfteleri direk tencereye eklersek, köfteler pişme sırasında dağılabilir ve yemeğin içinde homojen bir şekilde dağılamayabilir. Bu nedenle bu adımı atlamadan uygulamak yemeğin kalitesini arttırır.