İçli köfte, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle Şanlıurfa, Adana, Gaziantep ve Malatya mutfaklarında sıkça yapılan bu yemek, yapımı biraz zahmetli olsa da tadıyla bu zahmeti unutturur. İçli köftenin zorluğu, el alışkanlığınıza ve hazırlayacağınız köftenin miktarına göre değişir. Köftenin hamurunu hazırlarken iyi yoğurur ve hamurun macun gibi bir kıvama gelmesini sağlarsanız, çok güzel köfteler hazırlayabilirsiniz. İçli köfteleri mutlaka ıslak ellerinizle oymalısınız ve bol kızmış yağın içinde pişirmelisiniz. Malzemeler Dış Malzemesi
İç Malzemesi
İçli Köfte Nasıl Yapılır? İçli köftenin önce iç harcını hazırlayalım. İnce kıyılmış kuru soğanları az yağın içinde kavuralım. İçine kıymayı ekleyerek, kıyma suyunu çekene kadar pişirelim. Ardından tuzu, karabiberi ve çekilmiş ceviz içini ekleyerek birkaç dakika daha kavurup, ocağın altını kapatalım. İç harcını kenarda soğuması için bekletelim, daha sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Şimdi içli köftenin dış malzemesini hazırlayalım. Köftelik ince bulgurun içine üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim. Bu şekilde bulgur suyunu çekene kadar bekletelim. Bulgur aslında içli köfte yapılırken yoğurularak kabartılır. Fakat biz kolay olması açısından, önceden biraz kabartıyoruz. Bulgur kabardıktan sonra içine çok ince doğranmış kuru soğanı, tuzu, yumurtayı, domates ve biber salçasını, unu ve karabiberi ekleyerek yoğurmaya başlayın. Yoğurma sırasında arada ellerinizi ıslatarak, çamur kıvamında bir hamur elde edin. Kıvamını yerine getirdiğiniz hamurdan yumurta kadar parçalar koparın. Bunları elinizde çevirerek, orta kısmını oyun. Hamurun kenarları eşit kalınlıkta ve fazla kalın olmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Ellerinizi sürekli ıslatarak bunu yapmalısınız. İçini yeteri kadar oyduğunuz hamurun içine soğumuş olan iç harcından doldurun. Köftenin ağzını yine elinizi ıslatarak düzgünce kapatın. Uç taraflarını biraz sivri hale getirin. Hazırladığınız köfteleri tepsinin içine dizin. Daha sonra tavanın içine bol sıvı yağ koyarak kızdırın. Köfteleri içine fazla sıkışık olmayacak şekilde koyarak kızartın. Köftelerin her tarafını eşit bir şekilde kızartın. Servis tabağına aldığınız içli köfteleri konuklarınıza ikram edebilirsiniz. Eğer içli köfteleri suda haşlayarak tüketmeyi seviyorsanız, tencerenin içinde bol suyu kaynatın. İçine bir miktar tuz atın. İçli köfteleri fazla sıkışık olmadan kaynayan suyun içinde pişirin. Suyun içinde köfteleri fazla karıştırmayın. İlk koyduğunuzda suyun dibine inen içli köfteler birkaç dakika sonra pişerek, suyun üstüne çıkacaktır. Kevgirle köfteleri servis tabağına alabilirsiniz. Dilerseniz üzerine tavada kızdırdığınız tereyağı ve kırmızı toz biber karışımını gezdirin. Bu şekilde hazırladığınız içli köfteleri yine sıcak olarak servis edin. Ekstra Bilgiler İçli köfte, Şanlıurfa ve Adana'nın coğrafi işaret tescilini almış bir yemektir. Adana’da yapılan içli köfte, daha ince ve uzun bir şekle sahiptir. Gaziantep'te ise daha yuvarlak ve kalın yapılır. Her bölgenin kendine özgü yapılış tarzı ve lezzet farklılığı bulunmaktadır. Ayrıca içli köfte, farklı pişirme yöntemleriyle de hazırlanabilir; kızartma ve haşlama en yaygın iki yöntemdir. Afiyet olsun! |