Sahan köfte, genellikle her evde sıkça yapılan ve hemen hemen her yaş grubunun büyük bir beğeniyle tükettiği bir köfte türüdür. Sahan köfte yapımının oldukça kolay olduğu söylenebilir. Özellikle ev hanımlarının çocukları ve eşlerinin severek yediği sahan köfteyi yapmaktan büyük bir mutluluk duydukları bilinir. Yemekli davetlerde de misafirlerinize gönül rahatlığıyla ikram edebileceğiniz bir köfte çeşididir. Sahan Köfte İçin Malzemeler
Sahan Köfte Nasıl Yapılır? Sahan köfte yapımına öncelikle kuru soğan ve sarımsakları rendeleyerek başlanır. Bayat ekmekler ise küçük parçalar halinde ufalanarak bir kenara alınır. Daha sonra kıyma geniş bir kap içerisine alınır. Kıyma üzerine rendelenmiş soğan, sarımsak ve ufalanmış ekmekler eklenir ve karıştırılır. Bu karışımın üzerine bir adet yumurta kırılır ve ince ince kıyılmış maydanoz eklenerek tekrar karıştırılır. Tuz, karabiber, kimyon, pul biber de eklenerek malzemeler güzelce yoğrulur. Hazırlanan sahan köfte harcı en az 30 dakika dinlendirilir. Dinlenen köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yassı şekiller verilir. Teflon tava içerisinde sıvı yağ ve margarin eklenir. Yağın kızmasıyla birlikte köfteler her iki tarafı da güzelce kızartılır. Ayrı bir tavada doğranmış domatesler sıvı yağ ile kavrulur ve sos olarak bir kenara alınır. Patatesler yuvarlak şekilde doğranır ve tencere içerisine dizilir. Patateslerin üzerine kızartılmış köfteler sırayla yerleştirilir. Hazırlanan domates sosu eşit şekilde dağıtılır ve salça ile karıştırılmış sıcak su köftelerin üzerine çıkmayacak şekilde tencereye eklenir. Hazır hale gelen tencere kısık ateşte en az 25 dakika pişirilir. Sahan köfte servise hazırdır. Sıcak servis edilmelidir. Afiyet olsun. |