İnegöl Köfte İnegöl Köfte, 100 yılı aşkın bir süredir yapılan ve özellikle İnegöl'de ortaya çıkan lezzetli bir köftedir. Bursa'ya ait olan bu köfte, başka illerde yapıldığında aynı lezzeti vermemektedir. İnegöl köftenin içerisinde birçok baharat bulunur, bu baharatlar köftenin içeriğini ve lezzetini zenginleştirir. Dana ve kuzu eti birlikte kullanılır. Genel olarak bilinen bilgiye göre, İnegöl köftesi 20. yüzyılın başlarında Balkanlardan göç eden Türkler tarafından getirilmiştir. İnegöl köftesinin hazırlanması oldukça zahmetlidir. Kullanılan kıyma az yağlı olmalı ve kıyma dinlendirilmelidir. Böylece İnegöl köfte pamuk kadar yumuşak olup, ağızda dağılacaktır. İnegöl Köfte Malzemeleri
İnegöl Köfte Nasıl Yapılır? Hazırlanırken kıyma bir çukur kaba koyulur ve içerisine çekilmiş ekmek içi veya galeta unu, su, tuz, kimyon, karabiber ve pul biber eklenir. Bu karışım 10 dakika boyunca yoğurulur, ardından kapaklı bir saklama kabı içinde 24 saat boyunca buzdolabında dinlendirilir. Ertesi gün sabahtan karbonatı ve limon suyunu bir bardağa dökerek karıştırın, sonrasında bu karışım kıymanın üzerine dökülür. Soğanlar rendelenir ve onlar da köftenin içine katılır. Kıymalardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve şekil verilir. Saklama kabına dizilip tekrar akşama kadar buzdolabında dinlendirilir. İnegöl köfteyi pişirirken ızgara tavasını orta ateşte iyice kızdırın. Köfteleri, yağsız tavada arkalı önlü pişirin. Servis yaparken yanında patates kızartması, pilav ve salata tercih edilebilir. Afiyet olsun. |