İçli köfte, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir ve yapımı özen gerektiren özel bir yemektir. Ana malzemesi köftelik ince bulgurdur ve iç harcı genellikle kıymalı, cevizli ve baharatlıdır. Bu makalede, içli köftenin nasıl yapılacağını detaylı bir şekilde anlatacağız ve başarılı bir sonuç elde etmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaşacağız. Malzemeler İçli köfte yapımı için gereken malzemeler:
İç Malzemenin Hazırlanması İçli köftenin iç harcının mutlaka önceden hazırlanarak soğutulması gerekmektedir. Hatta buzdolabında iyice soğutulmalıdır. İç harcı kıymalı, cevizli, kuru soğanlı ve baharatlarla tatlandırılmış olarak hazırlayabilirsiniz. Harcın içinde kullandığınız kıyma orta yağlı olabilir. Bunun dışında, isterseniz tavuk gibi malzemelerle de iç harcı hazırlayabilirsiniz. Kendi damak tadınıza göre iç harcınıza farklı baharatlar ekleyebilirsiniz. Yapmanız gereken harcı iyice soğutmaktır. Dış Malzemenin Hazırlanması Dış malzemenin içine ilave edeceğiniz malzemelerin içinde mutlaka un olmalıdır. Hamuru tutacak, parçalanmasını önleyecek malzemelerden biri budur. Bunun dışında hamur hazırlarken kullanacağınız kıymanın yağsız olmasına dikkat ediniz. Kıymayı yağlı kullanırsanız, pişirme esnasında yağlar çözülecek ve hamurunuz dağılacaktır. Hamurun içine kıyma koymayacaksanız, mutlaka haşlanmış patates koyun. Patates de toparlayan malzemelerden biridir. Bazen yumurta akının bu amaçla kullanıldığını görebilirsiniz; ancak siz kıyma veya patates koyarsanız buna gerek kalmayacaktır. Bulguru önceden sıcak suyla biraz kabartırsanız, yoğururken daha az zahmet çekersiniz. Yoğurma aşamasında yanınızda biraz ılık su bulundurun. Ellerinizi sürekli ıslatarak, hamurun kıvamını bulmasını sağlarsınız. Yoğurduğunuz hamur yapışkan bir kıvama gelmelidir. Hamurun istenilen kıvama gelmesinden sonra köfteleri hazırlamaya başlayabilirsiniz. İçli Köftenin Şekillendirilmesi İç harcı ve dış malzemesi hazırlanmış olan içli köftenin yapım aşaması aslında göründüğü kadar zor değildir. Sadece biraz dikkatli davranmanız gerekir. Bir süre yaptıktan sonra eliniz buna alışacaktır. Köftenin dışını hazırlarken elinizi yine suyla ıslatmanızı tavsiye ederiz. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bir parça koparın. Bunu elinizle yuvarlayın. Hamurun ortasına parmağınızla bir çukur açın. Elinizle hamuru desteklerken, parmağınızla çukuru genişletmeye başlayın. Hamurun bütünlüğünün bozulmadan, döndürürek ortasını iyice oyun. Sanki kabak oyar gibi içini genişletin. İçli köftenin hamuru ne çok fazla ince olmalı ne de kalın olmalıdır. Köftenin dağılmaması için bu dengeyi kurmalısınız. İçini yeterince oyduktan sonra, hazırladığınız ve iyice soğumuş olan harçtan kaşıkla içini doldurun. Daha sonra hamuru döndürerek, ağzını kapatın. İç harcı hamurun içinde kalacak şekilde hamurun ağzını örtmeniz gerekir. Köftelerin uç taraflarını biraz sivriltin. Elinizi yine ıslatarak, içli köftelerin dışını sıvazlayarak düzeltin. Bütün hamurdan bu şekilde köfteler hazırlayın. İçli Köftenin Pişirilmesi Hazırlamış olduğunuz içli köfteleri iki türlü pişirmeyi tercih edebilirsiniz: haşlama veya kızartma. Nasıl pişirirseniz pişirin, köfteleri pişerken fazla hırpalamayın. Suda haşlayarak pişirecekseniz, bol suyun içine biraz tuz atın. Su kaynadıktan sonra içli köfteleri fazla sıkıştırmadan içine atın. Köfteler ilk attığınızda suyun dibine çöker. Daha sonra pişince suyun üzerine çıkar. Suyun üstüne çıkan içli köfteleri kevgirle alabilirsiniz. Bunların üzerine tavada kızdırdığınız tereyağı ve kırmızı toz biber karışımından dökebilirsiniz. İçli köfteler daha lezzetli olacaktır. Kızartarak yapacağınız içli köfteleri bol ve kızgın yağın içine atın. Köfteler ilk tavını alınca ateşin altını biraz kısabilirsiniz. Bunu köftelerin içinin pişmesi için yapmalısınız. Yine köfteleri çevirirken biraz hassas olmalısınız. Dış kısımları kabuk bağlayınca, köfteler dağılmayacaktır. Sıcak olarak içli köftelerinizi ikram edebilirsiniz. |