İçli Köfte Malzemeleriİçli köfte, Türk mutfağının en lezzetli ve zahmetli yemeklerinden biridir. Yapımında kullanılan malzemeler, bölgesel farklılıklar gösterebilse de, temel bileşenler genellikle aynıdır. İçli köfte yapımında ana malzeme olarak köftelik ince bulgur kullanılır. Bulgurla yapılan hamurun içine koyulan iç harcıyla ortaya lezzetli bir yemek çıkar. Bu tarif hazırlanırken sizleri biraz uğraştırmış olsa da, sonuçta herkesin severek yediği içli köfteler hazırlandığında bu zahmete değdiğini anlayacaksınız. İçli köfte yapımı dış malzemeler ve iç malzemeler olarak ikiye ayrılır. Bunların tam ölçülerinde ve olması gerektiği gibi hazırlanması gerekir. Hep birlikte içli köfte malzemelerini değerlendirelim. Dış MalzemelerDış malzemeler, içli köftenin temellerini oluşturur ve bu malzemelerin ölçüsüne uyularak hazırlanması önemlidir. Dışında kullanılan hamurun tam kıvamında hazırlanması için önce köftelik ince bulgura ihtiyacınız olacaktır. Bunun dışında hamurun toparlanması için diğer malzemelerin hazırlanması gerekir. Bu malzemelerin başında un gelmektedir. Bulgurun içine konan un, hamurun pişerken dağılmasını engelleyen en önemli unsurdur. Bulgurun içine koyulan yağsız kıyma, haşlanmış patates, yumurta akı gibi malzemeler de bu amaçla kullanılmaktadır. Yağsız kıyma, hem lezzet vermesi açısından hem de hamuru tutan özelliğiyle içli köftelere koyulmalıdır. Kıymanın yağsız olarak kullanılmasının amacı, pişirirken eriyecek yağlardan dolayı içli köftenin parçalanmasını önlemektir. Yalnız hamura kıyma koyduğunuz zaman yumurta akı ve patates kullanmayın. Bu tariflerde sadece yağsız kıyma ve un kullanmanız yeterli olacaktır. Eğer kıyma yerine haşlanmış patates kullanacaksanız, yumurta akını kullanabilirsiniz. Bu şekilde yine bulgurun içine unu koymayı ihmal etmeyin. Dış malzemenin renklenmesini isterseniz biraz domates ve biber salçası ilave edebilirsiniz. Bunun dışında biraz irmik, tuz, karabiber ve damak tadınıza uygun istediğiniz baharatları ilave edebilirsiniz. Bu malzemelerin hepsini yoğurarak, çamur kıvamında bir hamur elde edebilirsiniz.
İç Malzemelerİçli köftenin lezzetine yardımcı olan iç malzemeler arasında temel malzemeniz orta yağlı kıyma olacaktır. İçli köfte tavuklu olarak hazırlansa da, daha çok kıymayla hazırlanan tercih edilir. Bunların dışında kuru soğan, karabiber, tarçın, kırmızı pul biber gibi baharatlar, tuz ve ince çekilmiş iç ceviz köftenin iç harcını oluşturmaktadır. Köftelerin iç harcını mutlaka daha önceden hazırlamalısınız. İçli köftelerin içine koyarken harcın donmuş olması gerekir. Harcı pişirirken içine fazla miktarda sıvı yağ koymayın. Hatta mümkünse az oranda katı yağla pişirin. Sıvı yağ, pişerken hamurun dışına çıkarak köftelerin parçalanmasına sebep olabilir. Bunlara dikkat ederek, lezzetli ve dağılmayan bir içli köfte hazırlayabilirsiniz.
İçli köfte malzemeleri doğru oranlarda ve özenle hazırlandığında, herkesin beğenisini kazanacak bir lezzet ortaya çıkar. Dış ve iç malzemelerin bir araya getirilmesiyle yapılan bu muhteşem yemek, sofralarınızda baş köşede yer almayı hak ediyor. Denediğinizde, emeklerinizin karşılığını alacağınıza emin olabilirsiniz. |
İçli köfte yaparken dış malzemeler arasında yağsız kıyma kullanmamız gerektiği söyleniyor, ama bu durumda yumurta akı ve patates kullanmamak gerektiği belirtilmiş. Ãünkü kıymanın yağsız olması, köftelerin pişerken parçalanmasını önler mi? Bu şekilde tam kıvamında hamur elde edebilir miyim?
Cevap yazErseç, içli köfte yaparken dış malzemelerde yağsız kıyma kullanmak, köftelerin pişerken dağılmasını önlemede etkili olabilir. Ancak kıymanın yağsız olması tek başına yeterli olmayabilir. Yumurta akı ve patates, hamurun bağlayıcılığını artırarak köftelerin formunu korumasına yardımcı olur. Eğer bu malzemeleri kullanmazsan, hamurun tam kıvamında olup olmayacağı konusunda emin olmak zor olabilir. Önerim, kıymanın yanı sıra bağlayıcı malzemeleri de kullanarak daha garanti bir sonuç elde etmendir. Bu sayede içli köftelerin hem lezzetli hem de dağılmadan pişmiş olacaktır.