Hatay Usulü İçli Köfte Tarifi: Geleneksel Lezzetin İncelikleri
Hatay mutfağının efsanevi lezzetlerinden biri olan içli köfte, ince bulgur kabuğunun içindeki nefis harçla hazırlanan, hem görsel hem de tatlı bir şölendir. İşte evde kolayca yapabileceğiniz otantik Hatay usulü içli köfte tarifi:
Malzemeler (4-6 kişilik):
İç Harcı İçin:
- 400 gram kıyma (yarı yağlı dana veya karışık)
- 2 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı çam fıstığı
- 1/2 su bardağı kuş üzümü
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
Hamuru İçin:
- 3 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 1,5 su bardağı un
- 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yeterince su (yoğurmak için)
Yapılışı:
İç Harcın Hazırlanması:
- Zeytinyağını bir tavada ısıtın, rendelenmiş soğanları pembeleşene kadar kavurun
- Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin
- Çam fıstıklarını ekleyip hafifçe kavurun
- Kuş üzümü ve tüm baharatları ilave edip 2-3 dakika daha pişirin
- Ocaktan alıp soğumaya bırakın
Hamurun Hazırlanması:
- İnce bulguru derin bir kaba alın, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 30 dakika bekletin
- Suyunu süzdürdükten sonra rendelenmiş soğan, irmik, un, salçalar, baharatlar ve zeytinyağını ekleyin
- Hamur kulak memesi kıvamını alana kadar yoğurun, gerekirse azar azar su ekleyin
- Hamuru streç filme sarıp 30 dakika dinlendirin
Şekil Verme ve Pişirme:
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın
- Parmaklarınızı ıslatarak hamuru ortası boş kalacak şekilde açın
- İç harcından bir miktar koyup kenarlarını birleştirerek kapayın
- Elimizde yuvarlayarak köfte formu verin
- Tüm köfteleri aynı şekilde hazırlayın
- Kaynayan tuzlu suda 15-20 dakika haşlayın
- Köfteler su yüzeyine çıkınca kevgirle alıp servis tabağına dizin
Servis Önerisi:
- Sıcak veya ılık olarak servis yapın
- Üzerine nane ve maydanoz serpebilirsiniz
- Yanında ayran veya cacık ile servis edebilirsiniz
- Geleneksel olarak nar ekşisi ve zeytinyağı gezdirilerek de servis edilir
Püf Noktaları:
- Hamur çok sert olursa azar azar su, çok yumuşak olursa un ekleyin
- İç harcı tam soğuduktan sonra köftelere doldurun
- Köfteleri haşlarken çok karıştırmayın, dağılabilirler
- İsteğe bağlı olarak iç harcına doğranmış ceviz de ekleyebilirsiniz
Bu özenle hazırlanan Hatay usulü içli köfte, misafirlerinize sunabileceğiniz nefis bir lezzet olacaktır. Afiyet olsun! |