Sivas içli köftesi tarifi nasıl hazırlanır?

Sivas'ın meşhur içli köftesi, ince bulgur hamuruyla hazırlanan ve özenle kapatılarak kızartılan bir şölendir. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu tarif, içindeki baharatlı kıyma harcı ve cevizli dokusuyla damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakır.

28 Ekim 2025

Sivas İçli Köftesi Tarifi


Malzemeler (Yaklaşık 20-25 adet için):


  • Dış Hamur İçin
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yeterince su (hamur kıvamına göre)
  • İç Harcı İçin
  • 400 gr kıyma (kuzu-et karışık)
  • 2 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım demek maydanoz
  • 1 su bardağı ceviz içi (isteğe bağlı)
  • Kızartmak İçin
  • Sıvı yağ

Hazırlanışı:


İç Harç Hazırlığı:

  • Soğanlar ince ince doğranır
  • Tencereye sıvı yağ alınır, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur
  • Kıyma eklenip suyunu çekene kadar kavrulur
  • Salça, tuz ve baharatlar eklenip 2-3 dakika daha kavrulur
  • Ocaktan alınan harç soğumaya bırakılır
  • Soğuyunca ince kıyılmış maydanoz ve ceviz eklenir

Dış Hamur Hazırlığı:

  • Bulgur derin bir kaba alınır, üzerine kaynar su eklenip 15 dakika şişmeye bırakılır
  • Şişen bulgura irmik, un, salça, baharatlar ve sıvı yağ eklenir
  • Hamur ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğrulur
  • Gerekirse azar azar su eklenerek hamur yumuşatılır

Şekil Verme:

  • Hamur ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır
  • Her parça avuç içinde yuvarlanıp bastırılarak açılır
  • Ortasına 1 tatlı kaşığı iç harç konur
  • Kenarları birleştirilip yumurta şekli verilerek kapatılır
  • Kapatırken hamurun çatlamamasına dikkat edilir

Pişirme:

  • Kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartılır
  • Yağdan alınınca kağıt havlu üzerinde fazla yağı süzülür

Püf Noktaları:

  • Hamur çok sert olursa iç patlayabilir, çok yumuşak olursa dağılabilir
  • İç harcın soğuk olması şekil vermeyi kolaylaştırır
  • Kızartma yağı çok kızgın olmamalı, orta ateşte pişirilmeli
  • İsteğe göre fırında da pişirilebilir (180°C'de 25-30 dakika)

Servis Önerisi:

  • Sıcak servis yapılır, yanına yoğurt ve salata ile sunulabilir

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Püreli Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Püreli Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Sini Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Sini Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Hasanpaşa Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Hasanpaşa Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Haşlama İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Haşlama İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Rüyada Köfte Görmek Rüya Yorumu ve Anlamı
Rüyada Köfte Görmek Rüya Yorumu ve Anlamı
Güncel
Urfa Usulü İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Urfa Usulü İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri