Sivas İçli Köftesi Tarifi
Malzemeler (Yaklaşık 20-25 adet için):
- Dış Hamur İçin
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı un
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yeterince su (hamur kıvamına göre)
- İç Harcı İçin
- 400 gr kıyma (kuzu-et karışık)
- 2 orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım demek maydanoz
- 1 su bardağı ceviz içi (isteğe bağlı)
- Kızartmak İçin
- Sıvı yağ
Hazırlanışı:
İç Harç Hazırlığı:
- Soğanlar ince ince doğranır
- Tencereye sıvı yağ alınır, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur
- Kıyma eklenip suyunu çekene kadar kavrulur
- Salça, tuz ve baharatlar eklenip 2-3 dakika daha kavrulur
- Ocaktan alınan harç soğumaya bırakılır
- Soğuyunca ince kıyılmış maydanoz ve ceviz eklenir
Dış Hamur Hazırlığı:
- Bulgur derin bir kaba alınır, üzerine kaynar su eklenip 15 dakika şişmeye bırakılır
- Şişen bulgura irmik, un, salça, baharatlar ve sıvı yağ eklenir
- Hamur ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğrulur
- Gerekirse azar azar su eklenerek hamur yumuşatılır
Şekil Verme:
- Hamur ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır
- Her parça avuç içinde yuvarlanıp bastırılarak açılır
- Ortasına 1 tatlı kaşığı iç harç konur
- Kenarları birleştirilip yumurta şekli verilerek kapatılır
- Kapatırken hamurun çatlamamasına dikkat edilir
Pişirme:
- Kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartılır
- Yağdan alınınca kağıt havlu üzerinde fazla yağı süzülür
Püf Noktaları:
- Hamur çok sert olursa iç patlayabilir, çok yumuşak olursa dağılabilir
- İç harcın soğuk olması şekil vermeyi kolaylaştırır
- Kızartma yağı çok kızgın olmamalı, orta ateşte pişirilmeli
- İsteğe göre fırında da pişirilebilir (180°C'de 25-30 dakika)
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapılır, yanına yoğurt ve salata ile sunulabilir
|