Çiğ Köfte



Çiğ köfte, çok eski zamanlardan beri Türk kültüründe yapılmakta olan lezzetlerden biridir. Bu yiyecek, adından da anlaşılabileceği gibi pişirilerek yapılmayan bir yiyecektir. Bu nedenle çiğ köftenin yapılışı sırasında herhangi bir ateşe gereksinim duyulmaz. Çiğ köfte, acı severlerin vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Eğer sizlerde acı seviyorsanız kesinlikle acili çiğ köfteyi denemelisiniz. Günümüzde ülkemizin dört bir yanında çiğ köfte yapılmaktadır. Fakat farklı kültürlere göre yapılan çiğ köfteler, hem kıvam açısından hem de lezzet açısından çok büyük farklar göstermektedir. Ülkemizin batı kesimlerinde yapılan çiğ köfteler birçok zaman biraz daha yumuşak ve hamurumsu olurken ülkemizin doğu kesimlerinde çiğ köfteler biraz daha sert taneciklere sahiptir. Aslında çiğ köfte daha çok sert taneciklere sahip olması gereken bir yiyecektir. Bu nedenle ülkemizde doğu kesimlerde yer alan Adıyaman ve Şanlıurfa illerinde çiğ köfte çok meşhurdur. Yapılan değerlendirmelere ve yapılan anketlere bakıldığında ülkemizde en lezzetli çiğ köfteler bu illerde yapılmaktadır. Özellikle Adıyaman'ın bu şekilde lezzetli çiğ köfteler yapması nedeniyle en meşhur yiyeceği çiğ köfte olmuştur. Çiğ köfte genel olarak bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çok çeşitli baharatların karışımından yapılan bir yiyecektir. Bu yiyeceğin içerisine koyulan etin pişirilmeden konulması nedeniyle çiğ köfte, çok iyi bilen insanlar tarafından yapılmalıdır. Aksi durumlarda insanlarda karın ağrısı, ishal ve daha birçok sorunun meydana gelmesine neden olur.

Günümüzde çiğ köfte etli ve etsiz olmak üzere çeşitli şekillerde yapılmaktadır. Eğer çiğ köfteyi yapmayı çok iyi bilen bir kişi varsa tabi ki en lezzetlisi etli çiğ köftedir. Fakat bu yiyeceği yapmayı bilen bir kişi yoksa kesinlikle etli çiğ köfte yapılmamalıdır. Çünkü etli çiğ köfte yapılması gerektiği zaman bu etin bulgur içerisinde yoğurularak pişirilmesi gerekir. Bu işlemi gerçekleştirmek ise hiçte kolay bir iş değildir. Çiğ köfte, genelikle ince ve uzun bir yapıda sıkma şeklinde yapılmaktadır. Bu şekilde köfte parçaları halinde hazırlanarak yenilebilir. Bu yiyecek birçok yörede lavaş ekmeğiyle birlikte tüketilmektedir. Bu ekmekle çiğ köfte çok daha lezzetli olmaktadır.
Çiğ Köfte

. Günümüzde etli çiğ köftenin satılması yasaklanmıştır. Etler üzerinde bulunan bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinden dolayı ülkemizde Sağlık Bakanlığı etli çiğ köfteyi yasaklamıştır. Bu yasanın gelmesiyle birlikte bazı çiğ köfteciler cevizli, bademli ve etsiz çiğ köfte yaparak satışlarına devam etmiştir. Şimdi kısa bir şekilde etsiz çiğ köftenin nasıl yapıldığına bakalım.

Malzemeler:
  • Dört su bardağı ince bulgur,
  • İki adet kuru soğan,
  • Bir miktar sarımsak,
  • Bir çay bardağı domates salçası ve üç çay bardağı biber salçası,
  • Üç yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Üç tatlı kaşığı tuz,
  • İki tatlı kaşığı pul biber,
  • Bir tatlı kaşığı toz biber,
  • Bir yemek kaşığı isot,
  • Taze soğan ve maydanoz
Yapılışı:
Öncelikle malzemelerde bahsettiğimiz kadar bulguru ve bahsettiğimiz iki farklı salçayı geniş bir kap içerisine ekleyin. Daha sonra bu malzemeler üzerine istediğiniz baharatları çok abartmadan ekleyerek yoğurma kabına boşaltın. Bu kap içerisinde malzemelerin tümü birbirine karışana kadar bol bol yoğurun. Daha sonra yoğurmuş olduğunuz bu malzemelerin üzerine soğanı ve istediğiniz miktarda sarımsağı rendeleyin. Bu işlemi isterseniz robottan geçirerek püre haline getirebilirsiniz. 

Bir diğer aşamada ise rendelenmiş soğan ve sarımsağı, diğer yoğurma malzemelerine ekleyerek tekrar bol bol yoğurun. Bu yoğurma işlemleri sayesinde hem bulgur yumuşayacaktır hem de malzemeler birbirine karışacaktır. Bir süre yoğurma işlemi yaptıktan sonra çiğ köfte üzerine bir miktar sıcak su dökerek çiğ köfte kıvamına getirelim. Bu sırada yoğurarak çiğ köfte rengini almasını sağlayın.
Bir süre yoğurduktan sonra çiğ köfte yumuşak bir hal alacaktır. Bu şekilde damak zevkinize göre içerisine tuz ekleyerek bol bol yoğurmaya devam edin. Son olarak ise maydanozu ve taze soğanı ince ince kıyarak çiğ köfte içerisine ekleyelim. Bu şekilde kısa bir süre daha yoğurarak servise hazır hale getirelim. Yaptığınız çiğ köfte iki saat kadar dinlendiğinde çok daha güzel olacaktır. Bu nedenle zamanınız varsa kesinlikle dinlendirmelisiniz. 

Yayınlanma Tarihi : 17.06.2016 04:58:37





Çiğ Köfte Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Çiğ Köfte"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Çiğ Köfte Kalori

Çiğ köfte kalori, Bu makalemizde çiğ köftenin kalori değeri üzerinden çiğ köfte hakkında genel bilgiler vermeye çalışacağız. Çiğ köfte genel olarak sarımsak, soğan, maydanoz, bulgur, çeşitli baharatlar ve salça ile hazırlanan b...

Bulgurlu Köfte Tarifi

Bulgurlu Köfte Tarifi, bu köfte çeşidi genellikle herkesin alışık olmadığı bir köfte olarak düşünülebilir. Aslında aynı sulu köfte gibi hazırlanıyor, fakat sadece kıyma eklenmeden ince bulgur ile yapılan bir köftedir. Bulgurlu köf...

Mercimekli Köfte

Mercimekli köfte, hem iştah açıcı hem de nefis, lezzetli ve pratik bir tarif olmakla beraber Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle Gaziantep yöresinin sofralarının en önemli yiyeceklerinden bir tanesidir. Gaziante...

Fırında Köfte

Fırında köfte, oldukça sevilen yemek tariflerini en biridir. Fırında yapıldığı için kızartmaya göre çok daha hafif bir köfte tarifidir. Farklı şekillerde ve sebzeler soslar kullanılarak hazırlanabilir. Oldukça sık yapılan yemekler...

Kaşarlı Köfte

Kaşarlı köfte, köfte büyük küçük herkesin çok sevdiği yemeklerden biridir. Hele de kaşarlı köfte denildi mi akan sular durulur çoğu insan için. Oldukça lezzetli ve besleyici protein bakımından zengin bir besindir. Kaşarlı köfte fı...

Tire Köfte

Tire köfte, İzmir yöresine ait olan tire köftesi ismini İzmir'in tire ilçesinden almaktadır. Orijinal tire köftesi uzun şişelere geçirilerek odun ateşinde pişirilir. Ancak sizin için hazırladığımız bu tarifle tire köfte sini ev or...

Patatesli Sulu Köfte

Patatesli sulu köfte, Bir çoğumuzun bugün ne pişirsem diye düşünür dururuz. Hep besleyici hem doyurucu hemde lezzetli bir yemek yapmak için düşünür dururuz. Genelde de çocuklarımızın sevebileceği bir şeyler yapmaya çalışırız. Pata...

Hasanpaşa Köfte

Hasan Paşa Köfte, Patates ve köfte her daim birbirlerine çok yakışan ve yediden yetmişe herkesin severek yediği bir lezzetlerdir. Ancak köfte patates olmadan yarım kalır patates de köfte olmadan yarım kalır. Patates ile köftenin y...

Fırında Sulu Köfte

Fırında sulu köfte, tadına doyum olmayan bir tariftir. Benim için fırında tepsi usulü pişen yemeklerin tadı farklı olmaktadır. Genelde ben tepside yaptığım yemekleri ekmek fırınına gönderiyorum. O yüzden benim için hem kolay hem d...

Izgara Köfte

Izgara köfte, tarifini sevmeyen yoktur herhalde. Özellikle yaz aylarında veya hava biraz serinlemek üzereyken çıkılan mangal sefasında. Bütün aile hep beraber erkekler mangalın başında kadınlar hazırlıkta çocuklar ise oyun oynarke...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

İçli Köfte, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Mayıs - 2018