Çanak Köfte



Çanak köfte, hem hoşuma giden köfte yemeklerinden biridir. Bu tarifi ilk yaptığımda biraz zorlanmıştım ancak daha sonraları çok basit hale gelmiştir. Benim zorlanmış olmam gözünüzü korkutmasın. Sadece köfteleri kül tablası gibi yapmak biraz zor gelmiştir. Yoksa yemeğin hiçbir zorluğu yok. İsminin çanak köfte olmasının nedeni, yuvarlak ve içinin kül tablası gibi hafif çukur olmasından kaynaklanmaktadır. Özel günlerde yapabileceğiniz çok güzel bir tarif. Tarifimizin nasıl yapıldığına bakalım.

Malzemeler
  • 1 kg dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kabak
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 yumurta 
  • 200 gr galeta unu
  • 3 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Yapılışı
İlk etapta çanak köftenin içerisine koyacağımız malzemelerin hazırlığını yapacağız. Havucun kabuklarını soyalım. Kabağın iç kısmını kullanmayacağız. O yüzden uç kısımlarını alıp ortadan ikiye kesiyoruz ve için çıkarıyoruz. Pişerken çekirdekli kısımları çok dağılıyor. Kırmızı biberi ikiye kesip çekirdeklerini çıkarıyoruz. Şimdi bu malzemeleri küp küp doğruyoruz. Kuş gözü büyüklüğünden biraz daha iri olabilir. Bunlar bir kenarda beklesin. Bizde soğanı ufak ufak doğrayalım. Doğradığımız soğanı ve kırmızı biberleri tencereye alıyoruz ve kavurmaya başlıyoruz. Biraz kendilerinden geçtikleri zaman havucu atıyoruz. 4 dk kadar böyle pişiriyoruz. Sırada kabak var onu da hep beraber pişirdikten sonra 2 kaşık salça ilave ediyoruz ve az daha karıştırıyoruz. Kalan salçayı domates sosu için kullanacağız. Hafiften salçanın da kokusunu alalım. Sıcak su ilave ediyoruz.
Çanak Köfte

Tuz ve karabiberini de ilave ediyoruz. Bu şekilde malzemeler pişene kadar kısık ateşte kaynatıyoruz. Suyunu da hafiften çekmiş olacak. 

Köfte içi kaynarken bizde köfteyi yapalım. Kıymanın içerisine soğanı rendeliyoruz. Maydanozu ince kıyıp atıyoruz ve yumurtayı kırıyoruz. Galeta ununu, tuz ve karabiberi de ilave ettikten sonra iyice yoğuruyoruz. Yoğurma işlemi bittikten sonra kendimize bir adet fırın tepsisi ayarlıyoruz. Tepsinin yüzeyine yağ sürüyoruz. Köfteler yapışabilir. 150 gr kadar toplar alıp iyice yuvarlıyoruz ve ortası kısmını parmağımızla çukurlaştırıp yanlara doğru genişletiyoruz. Kül tablası şekli veriyoruz. Bu şekilde yaptığımız köfteleri tepsiye diziyoruz ve fırına atıyoruz. 170 derecede 15 dk kadar pişiriyoruz. Süre yeterli gelmezse artırıp pişirmeye devam edin. Bu arada içimiz pişmiştir. Onu ocaktan alıyoruz ve yemeğin sosu için yeni bir ufak tencere alıyoruz. Tencereye 1 adet soğanı ve sarımsağı rendeliyoruz ve kavuruyoruz. Daha sonra ince doğranmış domatesi katıyoruz. Bu şekilde de bir süre pişirdikten sonra salçayı ilave edip 1.5 çay bardağı sıcak su katıyoruz. Hafiften tuz atıp kaynatıyoruz. Bütün parçalar oluştuğuna göre bunları birleştirelim artık. Fırından köfteleri çıkarıyoruz ve içlerine sebze harcımızı dolduruyoruz. Hafiften maydanoz serpebilirsiniz. Bunun dışında bir şey ilave etmenize gerek yok. Sosu ister tepsiye dökün isterseniz tabaklara alırken dökün. Ben genelde kenarda bekletiyorum. Sos almak istemeyen olursa tercih yapma şansı olmuş oluyor. Yanına isterseniz bulgur pilavı yapabilirsiniz. Çanak köfte yemeğimiz bu kadar. Belki bu aşamada biraz karışık görünmüştür ama eliniz alıştıkça daha rahat yapmaya başlayacaksınız. Zaten 3 aşamadan yaptık. Ortası için sebze, köftesi ve yemeğin sosu. Şimdiden afiyet olsun. Bol şanslar. 

Yayınlanma Tarihi : 19.09.2016 13:19:34





Çanak Köfte Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Çanak Köfte"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Köfte Kaç Kalori

Köfte Kaç Kalori, Çeşitli et türleri ile yapılan köfte Türk mutfağının geleneksel bir lezzetidir. İnsan yaşamını devam ettirmesi için günlük olarak düzenli bir şekilde beslenmesi gereklidir. Kırmızı et en önemli demir kaynağı oldu...

Çiğ Köfte Kalori

Çiğ köfte kalori, Bu makalemizde çiğ köftenin kalori değeri üzerinden çiğ köfte hakkında genel bilgiler vermeye çalışacağız. Çiğ köfte genel olarak sarımsak, soğan, maydanoz, bulgur, çeşitli baharatlar ve salça ile hazırlanan b...

Fırında Köfte

Fırında köfte, oldukça sevilen yemek tariflerini en biridir. Fırında yapıldığı için kızartmaya göre çok daha hafif bir köfte tarifidir. Farklı şekillerde ve sebzeler soslar kullanılarak hazırlanabilir. Oldukça sık yapılan yemekler...

Bulgurlu Köfte Tarifi

Bulgurlu Köfte Tarifi, bu köfte çeşidi genellikle herkesin alışık olmadığı bir köfte olarak düşünülebilir. Aslında aynı sulu köfte gibi hazırlanıyor, fakat sadece kıyma eklenmeden ince bulgur ile yapılan bir köftedir. Bulgurlu köf...

Tepsi Köfte

Tepsi Köfte, ülkemizin Antakya bölgesinde ünlü olmuş ve kültürel özelliklerin de yansıtıldığı lezzetlerdendir. Özellikle köfte etin en sevilen halleri arasındadır. Birde yanına sebzelerin eklenmesi köfteye, hem görsellik katar hem...

Nohut Köftesi

Nohut köftesi, Büyük bir ihtimalle çok az bilinen bir tariftir. Nohut sevmeyen ve nohut yemekleri yemeyen kişilerin durup bir daha düşüneceği nohut köftesi çok lezzetli ve bir o kadarda besleyici bir tariftir. Nohuta olan  önyargı...

Çanak Köfte

Çanak köfte, hem hoşuma giden köfte yemeklerinden biridir. Bu tarifi ilk yaptığımda biraz zorlanmıştım ancak daha sonraları çok basit hale gelmiştir. Benim zorlanmış olmam gözünüzü korkutmasın. Sadece köfteleri kül tablası gibi ya...

Ekşili Köfte

Ekşili köfte, Anadolu'da sıkça yapılan ve severek tüketilen ekşili köfte biraz el becerisi gerektirse de tarifinde vereceğimiz ipuçlarını ve yapılışı sırasını dikkatli takip ederek yapılabilecek bir yemektir. Sizde dilerseniz akşa...

Hasanpaşa Köfte

Hasan Paşa Köfte, Patates ve köfte her daim birbirlerine çok yakışan ve yediden yetmişe herkesin severek yediği bir lezzetlerdir. Ancak köfte patates olmadan yarım kalır patates de köfte olmadan yarım kalır. Patates ile köftenin y...

Pideli Köfte

Pideli Köfte, Gaziantep ve Urfa bölgesi lezzetlerinden olan pideli köftenin hazırlanışı meşakkat isteyen oldukça lezzetli bir tattır. Evlerimizde annelerimizin yapmış olduğu bu lezzeti lokantalarda dahi ülkemizde tüketebiliyoru...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

İçli Köfte, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Şubat - 2018