Bulgur Köftesi



Bulgur köftesi, Doğu Anadolu'da sıklıkla yapılan yemeklerin başında gelip, yöreye göre de adı değişiklik göstermektedir. Kimi yerlerde sıkma köftesi denirken, kimi yerlerde bulgur köftesi denilmektedir. Yapımı biraz uğraştırıyor olsa da, yenilmeye başlandığı zaman büyük bir iştahla yenilmektedir.

Bulgur Köftesinin Malzemeleri:
  • 2 su bardağı ince bulgur 
  • 2.5 su bardağı sıcak su
  • 1 tane yumurtanın akı
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 çay bardağı beyaz un
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Kimyon
  • Karabiber

Bulgur Köftesinin Malzemeleri:

  • 3 büyük adet domates
  • 3 tane yeşil sivri biber
  • Tuz
  • Biberiye
  • Sıvı yağ
  • 1 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • Maydanoz ya da dere otu

Tercihen sosun üzerine:

  • Sarımsak
  • Yoğurt

Bulgur Köftesinin Yapılışı:

Bir kabın içerisinde ince bulgur konularak, üzerine sıcak su konularak streç filmle kapatılarak, bulgurun şişmesi beklenir. Yaklaşık yarım saat kadar bulgurun şişmesi beklenecektir. Yumurtanın beyaz olan akı, sıvı yağ, beyaz unu, ve üzerine domates salçası ile biber salçası ilave edilip en sonunda da tuzu göz kararı atılarak, istediğiniz bütün baharatları ekleyebilirsiniz. Bütün malzemeleri koyduktan sonra yoğurulma işlemine geçilmektedir. Bütün malzemeler birbirine karışana kadar yoğurulma işlemi yapılır.

Bulgur Köftesi

Köftemizi yoğururken elinizi sık sık ılık suya batırırsanız daha kolay yoğurabilirsiniz. Yoğurulma işlemi bitince cevizden küçük, fındıktan büyük olacak şekilde küçük parçalar halinde koparılarak yuvalanır top şekline getirilir ve serçe parmağıyla üzerine basılarak ortasında bir delik açılır. 

Köfteleri yaparken bir tencerenin içerisine su konulur. Suyun içerisine tuz ilave edilir ve sıvı yağ konularak suyun kaynaması beklenir. Su tam olarak kaynadıktan sonra bütün köfteler yavaş bir şekilde tencerenin içine konularak yarım saat boyunca pişirilir. Kevgir yardımıyla yaparsanız daha kolay olur, pişen köftelerimizin suyu dökülerek köftelerimiz bir kenarda bekletilir.

Bu sırada bir tavanın içerisinde özel olan sos hazırlanmaya başlanır. Öncelikle domatesler ve yeşil biberlerde küçük parçalar halinde doğranır. Soğanlarda küçük küçük doğranır. Bir tavanın içerisine sıvı yağ konularak yemeklik doğranmış olan soğanlar eklenir ve sivri biberler de konularak soğanlar pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine domatesler eklenerek, domatesin suyunu salana kadar pişirilmeye devam edilir. En sonda üzerine baharatlar ve tuz atılarak ocağın altı kapatılır.

Pişmiş olan köftelerimizin üzerine yapmış olduğumuz bu sos dökülerek karıştırılır. Bir kabın içerisinde sarımsak dövülerek, yoğurta ilave edilir ve karıştırılır. Sosunu döktüğümüz köftelerimizin üzerine yoğurt gezdirilerek, sıcak servis edilir. 

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 17.06.2016 04:57:40





Bulgur Köftesi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Bulgur Köftesi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Köfte Kaç Kalori

Köfte Kaç Kalori, Çeşitli et türleri ile yapılan köfte Türk mutfağının geleneksel bir lezzetidir. İnsan yaşamını devam ettirmesi için günlük olarak düzenli bir şekilde beslenmesi gereklidir. Kırmızı et en önemli demir kaynağı oldu...

Çiğ Köfte Kalori

Çiğ köfte kalori, Bu makalemizde çiğ köftenin kalori değeri üzerinden çiğ köfte hakkında genel bilgiler vermeye çalışacağız. Çiğ köfte genel olarak sarımsak, soğan, maydanoz, bulgur, çeşitli baharatlar ve salça ile hazırlanan b...

Çanak Köfte

Çanak köfte, hem hoşuma giden köfte yemeklerinden biridir. Bu tarifi ilk yaptığımda biraz zorlanmıştım ancak daha sonraları çok basit hale gelmiştir. Benim zorlanmış olmam gözünüzü korkutmasın. Sadece köfteleri kül tablası gibi ya...

Ekşili Köfte

Ekşili köfte, Anadolu'da sıkça yapılan ve severek tüketilen ekşili köfte biraz el becerisi gerektirse de tarifinde vereceğimiz ipuçlarını ve yapılışı sırasını dikkatli takip ederek yapılabilecek bir yemektir. Sizde dilerseniz akşa...

Harput Köftesi

Harput köftesi, ülkemize özgü bir lezzettir. Adını Elazığ ilimizin Harput ilçesinden alan bu köfte, tam olarak Doğu Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu köfte yemeği, Elazığ'da çok eski zamanlardan beri yapılan ve insanların çok s...

Tire Köfte

Tire köfte, İzmir yöresine ait olan tire köftesi ismini İzmir'in tire ilçesinden almaktadır. Orijinal tire köftesi uzun şişelere geçirilerek odun ateşinde pişirilir. Ancak sizin için hazırladığımız bu tarifle tire köfte sini ev or...

Pideli Köfte

Pideli Köfte, Gaziantep ve Urfa bölgesi lezzetlerinden olan pideli köftenin hazırlanışı meşakkat isteyen oldukça lezzetli bir tattır. Evlerimizde annelerimizin yapmış olduğu bu lezzeti lokantalarda dahi ülkemizde tüketebiliyoru...

Köfte

Köfte, köfte çok geniş kapsamlı bir yemek çeşididir. Türk mutfağında birçok köfte çeşidi vardır. Bunlar et ile yapıldığı gibi bulgur ile de yapılabilen köfteler vardır. He biri birbirinden lezzetli ve sevilen köftelerdendir. Türk...

Fırında Köfte

Fırında köfte, oldukça sevilen yemek tariflerini en biridir. Fırında yapıldığı için kızartmaya göre çok daha hafif bir köfte tarifidir. Farklı şekillerde ve sebzeler soslar kullanılarak hazırlanabilir. Oldukça sık yapılan yemekler...

Tepsi Köfte

Tepsi Köfte, ülkemizin Antakya bölgesinde ünlü olmuş ve kültürel özelliklerin de yansıtıldığı lezzetlerdendir. Özellikle köfte etin en sevilen halleri arasındadır. Birde yanına sebzelerin eklenmesi köfteye, hem görsellik katar hem...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

İçli Köfte, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Şubat - 2018