Adana Usulü İçli Köfte



Adana usulü içli köfte, her bölgenin kendine has bir içli köfte tarifi vardır. Bu tarifimizde adından anlaşılacağı üzere Adana bölgesinin enfes içli köfte tarifidir. Adanalıların her öğün afiyetle tükettikleri adana usulü içli köfteyi hazırlarken biraz fazla yapıp buzlukta da muhafaza edebilirisiniz. Bunun için içli köfteleri yuvarladıktan sonra bir folyoya sarın ve buzluğa kaldırın. Buzluktan köfteleri çıkarttığınızda erimesini bekleyin ve eridikten sonra haşlayın aksi halde buzlu şekilde haşlarsanız dağılabilir. Adana usulü iç köftelerin yapımı diğer iç köftelere oranla biraz daha kolay olmaktadır. Şeklinin yuvarlak olması ve hamurunun pembemsi renkte olması pek çok hanımı bu tarife doğru çekmektedir.

Adana Usulü İçli Köfte Malzemeler

  • İç Harcı İçin
  • 1 kilo kuru soğan
  • 500 gr yağsız dana kıyma
  • 1 paket tereyağı
  • 1 yemek kaşığı karabiber
  • 1 tatalı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Dış Harcı İçin

  • 1 kilo kahverengi ince bulgur
  • 1 tane yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 500 gr irmik
  • 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
  • Alabildiği kadar ılık su
  • 1 su bardağı un

Adana Usulü İçli Köfte Yapılışı

Bu enfes köftelerin yapımına öncelikle bulguru ve irmiği geniş kenarlı bir tepsinin içerisine biraz ılık su ile ıslatarak başlayalım. Ardından üzerine tuz serpiştirelim ve harcı karıştıralım. Yumurtayı ve salçayı da ekleyip yoğurma işlemine geçelim. Yoğururken aralarda, harcın içerisine un ile su serpiştirelim ve kuvvetli bir şekilde yoğurma işlemini sürdürelim. Harcı yoğurmaya devam ederken harcın içerisine baharatları da serpiştirelim ve macun kıvamında bir hamur oluşturalım. Yoğurduğumuz karışımdan elimize aldığımızda hamur elimize yapışmıyor ise hazır hale gelmiş demektir.

İç malzemelerin yapımı, iç harcı bir gün önceden hazırlamak tabi ki en mantıklısı..

Adana Usulü İçli Köfte

.. Çünkü kıymanın ve yağının donması harcın da soğuk olması gerekiyor. Ancak böyle bir imkanımız yok ise kıymayı geniş bir tavanın içerisine alalım ve suyunu verip çekene dek kavuralım. Suyunu çeken kıymanın üzerine bir kilo kuru soğanı çok minik parçalar olacak şekilde doğrayıp ilave edelim. Soğanlar da suyunu çekene dek kavrulduktan sonra tavanın içerisine bir paket yağı ekleyelim ve karıştıralım. Tava sıcak olduğu için yağ hemen eriyecektir. Yağ eridikten sonra diğer malzemeleri de ekleyelim ve bütün harcı güzel bir şekilde soteleyelim. Hazır hale gelmiş olan kıymalı iç harcı yayvan bir fırın tepsisinin içerisine alalım ve çabuk soğuması için ara, ara karıştıralım. İç harç soğurken bizde köfteleri yuvarlama aşamasına geçelim.

Hazırladığımız köfte hamurundan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartıp tepsinin içerisini yuvarlayıp ilave edelim. Yuvarladığımız hamurdan bir tane alalım ve orta kısmına parmağımıza daldırıp elimiz ile açalım. Açtığımız iç kısma soğumuş olan kıymalı harçtan dolu, dolu ilave edelim hamuru yuvarlayalım. İlk başlarda hamuru yeterli incelikte açamayabilirsiniz. Ancak ilerleyen safhalarda köftenin hamurunu ne kadar ince açtığınızın farkına bile varmayacaksınız.

Bütün köfteleri aynı şekilde doldurduktan sonra bir tepsiye dizelim ve buzdolabına kaldırıp biraz dinlendirelim. Bir kaç saat köfteler buzdolabın da dinlendikten sonra derin ve büyük bir tencere alalım ve içerisini sıcak su ile doldurup ocağın üzerine bırakalım. Suyun içerisine 1 şeker kaşığı limon suyu damlatalım ve ardından tuz serpiştirip kaynamaya bırakalım. Su fokur, fokur kaynayınca içerisine  hazırladığımız köftelerden dikkatli bir şeklinde bırakalım. Köfteler suyun üstüne çıkmaya başlayınca tek, tek kevgir ile alalım ve servis tabaklarının üzerine yerleştirelim. Arzu ederseniz bir tavanın içerisinde yağ ve pul biber hazırlayıp köftelerin üzerine gezdirebilirsiniz. Adana usulü içli köfteler yemek için hazır hale gelmiştir. Lezzetini tam almak için soğutmadan tüketmenizi tavsiye ederiz. Afiyet olsun...

Yayınlanma Tarihi : 19.04.2014 07:12:29





Adana Usulü İçli Köfte Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Adana Usulü İçli Köfte"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Çiğ Köfte Kalori

Çiğ köfte kalori, Bu makalemizde çiğ köftenin kalori değeri üzerinden çiğ köfte hakkında genel bilgiler vermeye çalışacağız. Çiğ köfte genel olarak sarımsak, soğan, maydanoz, bulgur, çeşitli baharatlar ve salça ile hazırlanan b...

Mercimekli Köfte

Mercimekli köfte, hem iştah açıcı hem de nefis, lezzetli ve pratik bir tarif olmakla beraber Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle Gaziantep yöresinin sofralarının en önemli yiyeceklerinden bir tanesidir. Gaziante...

Güveçte Köfte

Güveçte köfte, Güveç yemekleri en lezzetli pişen ve tadı mükemmel olan yemeklerden bir tanesidir. Güveçte pişen yemekte daha güzel bir lezzet bir koku vardır. Buda güveçten kaynaklanır elbette. Güveç yemekleri kadar köfte de türk...

Patatesli Sulu Köfte

Patatesli sulu köfte, Bir çoğumuzun bugün ne pişirsem diye düşünür dururuz. Hep besleyici hem doyurucu hemde lezzetli bir yemek yapmak için düşünür dururuz. Genelde de çocuklarımızın sevebileceği bir şeyler yapmaya çalışırız. Pata...

Bulgurlu Köfte Tarifi

Bulgurlu Köfte Tarifi, bu köfte çeşidi genellikle herkesin alışık olmadığı bir köfte olarak düşünülebilir. Aslında aynı sulu köfte gibi hazırlanıyor, fakat sadece kıyma eklenmeden ince bulgur ile yapılan bir köftedir. Bulgurlu köf...

Bulgurlu Köfte

Bulgurlu Köfte: Türk mutfağı dünyada en beğenilen mutfaklar arasındadır. Farklı yörelere özgü birbirinden lezzetli yemekleri ile meşhurdur Türkiye. Bugünkü yazımızda size bu lezzetlerden bulgurlu köftenin nasıl yapıldığını anlatac...

Köfte Çorbası

Köfte Çorbası; Anadolu'da yapılan ve çok beğenilerek yenilen bir köfte çeşididir. Kıymayla yoğrularak kuru bulguru diğer malzemelerle yumuşatmak gerekir. Biraz fazla yoğurun ki dağılmasın köfteleriniz. Şimdi bu lezzetli tarifimi s...

Anne Köftesi

Anne Köftesi, Köfte denildiğinde ilk akla gelen herkesin kendi annesinin yaptığı o lezzetli, tadına doyulmayan anne köftesidir. Hiç kimse hiçbir yerde kendi annesinin yaptığı köftenin tadını alama. Her zaman benim annem daha le...

Püreli Köfte

Püreli Köfte, kızarmış nar gibi görünümüyle oldukça etkileyici ve lezzeti bakımından da favori olan yemek türlerindendir. Sulu yemek yapan hemen hemen her lokantada büyük bir tepside görebileceğiniz bu yemek için kullanacağınız...

Çanak Köfte

Çanak köfte, hem hoşuma giden köfte yemeklerinden biridir. Bu tarifi ilk yaptığımda biraz zorlanmıştım ancak daha sonraları çok basit hale gelmiştir. Benim zorlanmış olmam gözünüzü korkutmasın. Sadece köfteleri kül tablası gibi ya...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

İçli Köfte, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Haziran - 2018