Adana Usulü İçli Köfte



Adana usulü içli köfte, her bölgenin kendine has bir içli köfte tarifi vardır. Bu tarifimizde adından anlaşılacağı üzere Adana bölgesinin enfes içli köfte tarifidir. Adanalıların her öğün afiyetle tükettikleri adana usulü içli köfteyi hazırlarken biraz fazla yapıp buzlukta da muhafaza edebilirisiniz. Bunun için içli köfteleri yuvarladıktan sonra bir folyoya sarın ve buzluğa kaldırın. Buzluktan köfteleri çıkarttığınızda erimesini bekleyin ve eridikten sonra haşlayın aksi halde buzlu şekilde haşlarsanız dağılabilir. Adana usulü iç köftelerin yapımı diğer iç köftelere oranla biraz daha kolay olmaktadır. Şeklinin yuvarlak olması ve hamurunun pembemsi renkte olması pek çok hanımı bu tarife doğru çekmektedir.

Adana Usulü İçli Köfte Malzemeler

  • İç Harcı İçin
  • 1 kilo kuru soğan
  • 500 gr yağsız dana kıyma
  • 1 paket tereyağı
  • 1 yemek kaşığı karabiber
  • 1 tatalı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Dış Harcı İçin

  • 1 kilo kahverengi ince bulgur
  • 1 tane yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 500 gr irmik
  • 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
  • Alabildiği kadar ılık su
  • 1 su bardağı un

Adana Usulü İçli Köfte Yapılışı

Bu enfes köftelerin yapımına öncelikle bulguru ve irmiği geniş kenarlı bir tepsinin içerisine biraz ılık su ile ıslatarak başlayalım. Ardından üzerine tuz serpiştirelim ve harcı karıştıralım. Yumurtayı ve salçayı da ekleyip yoğurma işlemine geçelim. Yoğururken aralarda, harcın içerisine un ile su serpiştirelim ve kuvvetli bir şekilde yoğurma işlemini sürdürelim. Harcı yoğurmaya devam ederken harcın içerisine baharatları da serpiştirelim ve macun kıvamında bir hamur oluşturalım. Yoğurduğumuz karışımdan elimize aldığımızda hamur elimize yapışmıyor ise hazır hale gelmiş demektir.

İç malzemelerin yapımı, iç harcı bir gün önceden hazırlamak tabi ki en mantıklısı..

Adana Usulü İçli Köfte

.. Çünkü kıymanın ve yağının donması harcın da soğuk olması gerekiyor. Ancak böyle bir imkanımız yok ise kıymayı geniş bir tavanın içerisine alalım ve suyunu verip çekene dek kavuralım. Suyunu çeken kıymanın üzerine bir kilo kuru soğanı çok minik parçalar olacak şekilde doğrayıp ilave edelim. Soğanlar da suyunu çekene dek kavrulduktan sonra tavanın içerisine bir paket yağı ekleyelim ve karıştıralım. Tava sıcak olduğu için yağ hemen eriyecektir. Yağ eridikten sonra diğer malzemeleri de ekleyelim ve bütün harcı güzel bir şekilde soteleyelim. Hazır hale gelmiş olan kıymalı iç harcı yayvan bir fırın tepsisinin içerisine alalım ve çabuk soğuması için ara, ara karıştıralım. İç harç soğurken bizde köfteleri yuvarlama aşamasına geçelim.

Hazırladığımız köfte hamurundan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartıp tepsinin içerisini yuvarlayıp ilave edelim. Yuvarladığımız hamurdan bir tane alalım ve orta kısmına parmağımıza daldırıp elimiz ile açalım. Açtığımız iç kısma soğumuş olan kıymalı harçtan dolu, dolu ilave edelim hamuru yuvarlayalım. İlk başlarda hamuru yeterli incelikte açamayabilirsiniz. Ancak ilerleyen safhalarda köftenin hamurunu ne kadar ince açtığınızın farkına bile varmayacaksınız.

Bütün köfteleri aynı şekilde doldurduktan sonra bir tepsiye dizelim ve buzdolabına kaldırıp biraz dinlendirelim. Bir kaç saat köfteler buzdolabın da dinlendikten sonra derin ve büyük bir tencere alalım ve içerisini sıcak su ile doldurup ocağın üzerine bırakalım. Suyun içerisine 1 şeker kaşığı limon suyu damlatalım ve ardından tuz serpiştirip kaynamaya bırakalım. Su fokur, fokur kaynayınca içerisine  hazırladığımız köftelerden dikkatli bir şeklinde bırakalım. Köfteler suyun üstüne çıkmaya başlayınca tek, tek kevgir ile alalım ve servis tabaklarının üzerine yerleştirelim. Arzu ederseniz bir tavanın içerisinde yağ ve pul biber hazırlayıp köftelerin üzerine gezdirebilirsiniz. Adana usulü içli köfteler yemek için hazır hale gelmiştir. Lezzetini tam almak için soğutmadan tüketmenizi tavsiye ederiz. Afiyet olsun...

Yayınlanma Tarihi : 19.04.2014 07:12:29





Adana Usulü İçli Köfte Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Adana Usulü İçli Köfte"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Köfte Kaç Kalori

Köfte Kaç Kalori, Çeşitli et türleri ile yapılan köfte Türk mutfağının geleneksel bir lezzetidir. İnsan yaşamını devam ettirmesi için günlük olarak düzenli bir şekilde beslenmesi gereklidir. Kırmızı et en önemli demir kaynağı oldu...

Rulo Köfte

Rulo Köfte, evde bulunan malzemeler ile yapılabilecek hem akşam yemeklerinde hem de misafir davet edilen toplantılarda güvenle servis edilebilecek lezzetli bir yemektir. Et yemeyen çocuklara eti sevdiren ve aynı zamanda severek ev...

Kiremitte Köfte

Kiremitte Köfte, Köfteyi yediden yetmişe herkes sever. Çeşitli sunum şekilleri ve neredeyse yüzlerce tarifi vardır. Bu tarif de siz köfte severlerin kesinlikle en iyiler listesine girecektir. Yapımı oldukça kolay, sunumu şahane ve...

Kaşarlı Köfte Tarifi

Kaşarlı köfte tarifi, son günlerde zevkle yapmaya başladığım ve tükettiğim kaşarlı köfte bilhassa eve misafir geldiği zamanlar daha çok yapmaya başladım. Kaşarlı köftenin yapımı biraz zahmetli olsa da sonuç mükemmel olup tamda ağı...

Çanak Köfte

Çanak köfte, hem hoşuma giden köfte yemeklerinden biridir. Bu tarifi ilk yaptığımda biraz zorlanmıştım ancak daha sonraları çok basit hale gelmiştir. Benim zorlanmış olmam gözünüzü korkutmasın. Sadece köfteleri kül tablası gibi ya...

Fırında Sulu Köfte

Fırında sulu köfte, tadına doyum olmayan bir tariftir. Benim için fırında tepsi usulü pişen yemeklerin tadı farklı olmaktadır. Genelde ben tepside yaptığım yemekleri ekmek fırınına gönderiyorum. O yüzden benim için hem kolay hem d...

Fırında Köfte

Fırında köfte, oldukça sevilen yemek tariflerini en biridir. Fırında yapıldığı için kızartmaya göre çok daha hafif bir köfte tarifidir. Farklı şekillerde ve sebzeler soslar kullanılarak hazırlanabilir. Oldukça sık yapılan yemekler...

Tepsi Köfte

Tepsi Köfte, ülkemizin Antakya bölgesinde ünlü olmuş ve kültürel özelliklerin de yansıtıldığı lezzetlerdendir. Özellikle köfte etin en sevilen halleri arasındadır. Birde yanına sebzelerin eklenmesi köfteye, hem görsellik katar hem...

Püreli Köfte

Püreli Köfte, kızarmış nar gibi görünümüyle oldukça etkileyici ve lezzeti bakımından da favori olan yemek türlerindendir. Sulu yemek yapan hemen hemen her lokantada büyük bir tepside görebileceğiniz bu yemek için kullanacağınız...

Izgara Köfte

Izgara köfte, tarifini sevmeyen yoktur herhalde. Özellikle yaz aylarında veya hava biraz serinlemek üzereyken çıkılan mangal sefasında. Bütün aile hep beraber erkekler mangalın başında kadınlar hazırlıkta çocuklar ise oyun oynarke...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

İçli Köfte, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Kasım - 2017